Un primer pas urgent

La gran mobilització i il·lusió que ens ha dut fins al referèndum de l’1 d’octubre ha de fer possible donar una patada definitiva a l’estat que tenim en contra nostra i crear una República basada en els interessos de tota la població. I per tant, començar ben aviat a proposar i aplicar mesures recolzades per una gran majoria per afavorir aquests interessos.

JFont_2013.jpg
Jordi Font

Els científics som ben conscients, sobretot els que hem treballat en temes ambientals, que el desenvolupament actual de la societat a escala mundial ens està duent a una situació insostenible. Els recursos naturals, i amb especial cruesa els energètics, s’estan explotant com si fossin il·limitats. Molts estudis ens avisen que en diversos aspectes ens estem acostant al col·lapse, i alguns experts, fins i tot de corporacions petrolieres, expliquen que estem arribant (o potser ja hem arribat) al punt màxim de producció mundial de petroli i entrem en una davallada irreversible. Això vol dir que el sistema econòmic actual, basat en un creixement ininterromput, està condemnat al fracàs a un termini no gaire llunyà. La forma de vida que sembla que hem triat, i que en moltes regions del món encara estan intentant àvidament d’assolir, no té futur. Podem donar-hi les voltes que vulguem, però si som rigorosos en l’anàlisi de la realitat no podem evitar aquesta conclusió.

Quines alternatives tenim? És important tenir en compte que aquesta situació es produeix en un context on el poder econòmic i financer ha arribat a un estadi de domini casi total: dicta les seves lleis, o al menys exerceix la seva voluntat, amb ben poques excepcions, per sobre del poder polític que en democràcia hauria de defensar els interessos de tota la població. I quan aquest poder polític està tant corcat com és el cas de l’estat espanyol, ja ni tan sols intenta oposar-se a l’acció de les elits dominadores i fins i tot els facilita la feina, amb una legislació que les afavoreix i un nivell d’impunitat i corrupció tan grans que fa difícil distingir on acaben alguns òrgans de l’estat i on comencen els grups que directament treballen per al seu benefici particular.

Si volem intentar aturar la marxa accelerada cap a una societat sense futur hem d’actuar amb urgència en tots els fronts que estiguin al nostre abast, molt especialment a nivell pròxim impulsant comportaments socials i exercint formes de gestió que permetin aturar l’espoliació i el malbaratament de recursos. És una tasca enorme que només pot tenir èxit amb la implicació d’una gran part de la població, que vegi que entre tots podem crear les condicions per parar els peus als especuladors i aprofitats i posar l’administració de l’estat al servei de tots els ciutadans.

I és evident que a Catalunya tenim ara una oportunitat única. La gran mobilització i il·lusió que ens ha dut fins al referèndum de l’1 d’octubre ha de fer possible donar una patada definitiva a l’estat que tenim en contra nostra i crear una República basada en els interessos de tota la població. I per tant, començar ben aviat a proposar i aplicar mesures recolzades per una gran majoria per afavorir aquests interessos. És l’única manera de poder-ho fer, no pas com proposen aquells que tenen unes prioritats impossibles i volen fer creure que es pot canviar la societat dins l’actual marc autonòmic escanyat de la monarquia espanyola.

Jordi Font és físic oceanògraf. Professor d’Investigació del CSIC jubilat (Institut de Ciències del Mar). Investigador Co-líder de la missió SMOS de l’Agència Espacial Europea. Premi Nacional de Cultura 2011 en Pensament i Cultura Científica. Fins 2010 presidí el Comitè de Física i Clima de l’Oceà de la Comissió Internacional per a l’Exploració Científica de la Mediterrània..